Justin a Erica Sonnenburgovi: Zdravá střeva
Zdravá střeva je zajímavá kniha, která nám přináší zcela nové poznatky o bakteriích v našich útrobách. Autoři se zabývají mikrobiotou (obyvatelé našich střev) v průběhu celého lidského života a činiteli, kteří ji ovlivňují. Občas zazní myšlenky, které už sice známe, ale zde jsou v novém kontextu. Například se dočteme o škodlivosti průmyslově zpracovaných potravin, důsledcích příliš sterilních domovů a nadužívání antibiotik.
Za velký problém pro mikrobiotu označují autoři také porody císařským řezem. Tato myšlenka mně přijde zajímavá a inovativní. Autoří píší, že při přirozeném porodu se dítě setká s mikroflorou matčiných porodních cest, což jsou ti nejlepší mikrobi, jaké může potkat. Při císařském řezu se dítě setká s mikroby z lidských rukou, kteří nejsou tolik prospěšní. Zajímavé je, že tito prvotní mikrobi kolonizují střeva dítěte a dají základ tomu, zda bude dítě tlusté či hubené, zdravé nebo nemocné, astmatik, alergik atd.
Při čtení knihy jsem měla pocit, že západní civilizace má natolik zdevastovanou střevní mikrofloru, že by bylo nejlepší jít nahoru na střechu a skočit z ní dolů. Pokud to neuděláme, buď budeme mít brzy rakovinu, infarkt, alzheimra nebo záněty střev a žaludeční vředy. Naštěstí nás pak autoři z této beznaděje vyvedou a poradí, co jíst, abychom civilizační choroby oddálili.
Kniha velmi doporučuje změnu jídelníčku, se kterou přichází i změna mikrobioty. Pokud pravidelně jíme určitý typ jídla, vzroste totiž počet mikrobů, kterým tato potrava prospívá. Doporučují zařadit do jídelníčku kvašené produkty jako je kysané zelí, kombucha, bio jogurty nebo miso. Všichni dávno víme, že je důležité jíst ovoce a zeleninu, ale tady se dočteme o dalším pozitivním dopadu na naše zdraví. Obsažená vláknina je totiž stěžejní pro mikrobiotu a tím pro správné fungování organismu. Naopak nás kniha nabádá ke střídmé konzumaci červeného masa a nasycených tuků.
Autoři přináší nový pohled na probiotika, která si běžně kupujeme v lékárnách. Píší, že každý má velmi specifickou mikrobiotu a je těžké předem říct, zda nám dané probiotikum prospěje nebo se zachová neutrálně. Pro ty, kteří si chtějí zvýšit rozmanistost mikrobioty nejen stravou je nejlepší zkoušet různá probiotika a pozorovat, zda se po nich cítí lépe. U těch nejlepších pak zůstat.
Další způsob jak si výrazně zlepšit mikrobiotu a tím i své zdraví je setkávat se s rozmanitými mikroorganismy. V dnešní době drastických čistítích prostředků to není úplně jednoduché. Ideální je kontakt se zvířaty a hlínou. Na druhé straně autoři upozorňují, že hlínou si můžete do těla zanést pesticity a herbicidy poškozující zdraví. Kniha doporučuje pustit více mikroorganismů i do našich domácností tím, že budeme používat ekologické čistící prostředky nebo tím, že si vystačíme s octovou vodou.
Mikrobiotu ovlivňuje také naše fyzické rozpoložení. Stres, smutek a deprese mění její složení k horšímu. Dočteme se, že mnohé psychické odchylky jako je ochromující strach, neopodstatněné fobie nebo tíhnutí k adrenalinovým sportům se dají upravit změnou složení mikrobioty.
Pro nás ženy je určitě zajímavé tvrzení, že mikrobiota je to, co ovlivňuje stárnutí těla. Takže více než o kosmetiku se máme starat o správné složení mikrobioty a odměnou nám bude nejen hezčí a mladistvá pleť, ale celkové zdraví a výrazně zpomalený proces stárnutí organismu.
Na konci knihy nalezneme přesný jídelníček, který má našim střevům pomoci. Recepty jsou velmi zajímavé a neobvyklé. Věřím, že autoři coby vědci opravdu všechno promysleli. Strava bude účinným lékem pro naše střeva. Neumím si ale představit, že bych jedla kroupy na sladko nebo více druhů kvašených potravin v jednom jídle. Nakonec se mi líbil jenom jeden recept, kdy nakrájíte hrušku, přisypete vločky, zalijete kefírem a necháte přes noc pracovat.
V knize se píše o výzkumech, o kterých se dosud mluvilo pouze v kuloárech nebo se tam o nich jen šeptalo. Například transplantace stolice coby skvělá léčba mnoha střevních požítí, zatím rozhodně není běžná věc.
Celé toto odvětví je ještě v plenkách a je předčasné brát jakékoli závěry za bernou minci. Navíc proti novým objevům v této knize stojí velké potravinářské firmy, které za zdravé potraviny považují zcela jiné věci, než autoři knihy.
Na závěr nutno podotknout, že knihu napsali vědci a je to na ní znát. Nedočkáme se čtivé formy, ale spíše odborného textu, který místy není příliš záživný. Vše je ale vyváženo zajímavými a novými informacemi. Knihu rozhodně doporučuju všem fanouškům zdravého životního stylu. Možná, že Zdravá střeva dají vzniknout novému výživovému směru.
Anna
E-knihu si můžete koupit zde.