Menu
Knihaha
  • Rozhovory s autory
  • Naši recenzenti
  • eReading
  • Palmknihy
Knihaha

Co takhle s jarem trocha čtení o zdravém životním stylu?

Posted on 7. 4. 201625. 11. 2017 by Markéta Klihavcová

Justin a Erica Sonnenburgovi: Zdravá střeva

Zdravá střeva je zajímavá kniha, která nám přináší zcela nové poznatky o bakteriích v našich útrobách. Autoři se zabývají mikrobiotou (obyvatelé našich střev) v průběhu celého lidského života a činiteli, kteří ji ovlivňují. Občas zazní myšlenky, které už sice známe, ale zde jsou v novém kontextu. Například se dočteme o škodlivosti průmyslově zpracovaných potravin, důsledcích příliš sterilních domovů a nadužívání antibiotik.

Za velký problém pro mikrobiotu označují autoři také porody císařským řezem. Tato myšlenka mně přijde zajímavá a inovativní. Autoří píší, že při přirozeném porodu se dítě setká s mikroflorou matčiných porodních cest, což jsou ti nejlepší mikrobi, jaké může potkat. Při císařském řezu se dítě setká s mikroby z lidských rukou, kteří nejsou tolik prospěšní. Zajímavé je, že tito prvotní mikrobi kolonizují střeva dítěte a dají základ tomu, zda bude dítě tlusté či hubené, zdravé nebo nemocné, astmatik, alergik atd.

Při čtení knihy jsem měla pocit, že západní civilizace má natolik zdevastovanou střevní mikrofloru, že by bylo nejlepší jít nahoru na střechu a skočit z ní dolů. Pokud to neuděláme, buď budeme mít brzy rakovinu, infarkt, alzheimra nebo záněty střev a žaludeční vředy. Naštěstí nás pak autoři z této beznaděje vyvedou a poradí, co jíst, abychom civilizační choroby oddálili.

Kniha velmi doporučuje změnu jídelníčku, se kterou přichází i změna mikrobioty. Pokud pravidelně jíme určitý typ jídla, vzroste totiž počet mikrobů, kterým tato potrava prospívá. Doporučují zařadit do jídelníčku kvašené produkty jako je kysané zelí, kombucha, bio jogurty nebo miso. Všichni dávno víme, že je důležité jíst ovoce a zeleninu, ale tady se dočteme o dalším pozitivním dopadu na naše zdraví. Obsažená vláknina je totiž stěžejní pro mikrobiotu a tím pro správné fungování organismu. Naopak nás kniha nabádá ke střídmé konzumaci červeného masa a nasycených tuků.

Autoři přináší nový pohled na probiotika, která si běžně kupujeme v lékárnách. Píší, že každý má velmi specifickou mikrobiotu a je těžké předem říct, zda nám dané probiotikum prospěje nebo se zachová neutrálně. Pro ty, kteří si chtějí zvýšit rozmanistost mikrobioty nejen stravou je nejlepší zkoušet různá probiotika a pozorovat, zda se po nich cítí lépe. U těch nejlepších pak zůstat.

Další způsob jak si výrazně zlepšit mikrobiotu a tím i své zdraví je setkávat se s rozmanitými mikroorganismy. V dnešní době drastických čistítích prostředků to není úplně jednoduché. Ideální je kontakt se zvířaty a hlínou. Na druhé straně autoři upozorňují, že hlínou si můžete do těla zanést pesticity a herbicidy poškozující zdraví. Kniha doporučuje pustit více mikroorganismů i do našich domácností tím, že budeme používat ekologické čistící prostředky nebo tím, že si vystačíme s octovou vodou.

Mikrobiotu ovlivňuje také naše fyzické rozpoložení. Stres, smutek a deprese mění její složení k horšímu. Dočteme se, že mnohé psychické odchylky jako je ochromující strach, neopodstatněné fobie nebo tíhnutí k adrenalinovým sportům se dají upravit změnou složení mikrobioty.

Pro nás ženy je určitě zajímavé tvrzení, že mikrobiota je to, co ovlivňuje stárnutí těla. Takže více než o kosmetiku se máme starat o správné složení mikrobioty a odměnou nám bude nejen hezčí a mladistvá pleť, ale celkové zdraví a výrazně zpomalený proces stárnutí organismu.

Na konci knihy nalezneme přesný jídelníček, který má našim střevům pomoci. Recepty jsou velmi zajímavé a neobvyklé. Věřím, že autoři coby vědci opravdu všechno promysleli. Strava bude účinným lékem pro naše střeva. Neumím si ale představit, že bych jedla kroupy na sladko nebo více druhů kvašených potravin v jednom jídle. Nakonec se mi líbil jenom jeden recept, kdy nakrájíte hrušku, přisypete vločky, zalijete kefírem a necháte přes noc pracovat.

V knize se píše o výzkumech, o kterých se dosud mluvilo pouze v kuloárech nebo se tam o nich jen šeptalo. Například transplantace stolice coby skvělá léčba mnoha střevních požítí, zatím rozhodně není běžná věc.

Celé toto odvětví je ještě v plenkách a je předčasné brát jakékoli závěry za bernou minci. Navíc proti novým objevům v této knize stojí velké potravinářské firmy, které za zdravé potraviny považují zcela jiné věci, než autoři knihy.

Na závěr nutno podotknout, že knihu napsali vědci a je to na ní znát. Nedočkáme se čtivé formy, ale spíše odborného textu, který místy není příliš záživný. Vše je ale vyváženo zajímavými a novými informacemi. Knihu rozhodně doporučuju všem fanouškům zdravého životního stylu. Možná, že Zdravá střeva dají vzniknout novému výživovému směru.

Anna

E-knihu si můžete koupit zde.

Rubriky

  • *Hlavní sekce
  • Fantasy, scifi, dystopie
  • Historické, válečné
  • Humor, satira
  • Krimi, detektivky
  • Literatura faktu, životní příběhy
  • Populárně naučná
  • Romantika, erotika
  • Romány, novely
  • Thrillery, horory
  • Young adult

Stránky

  • Nejlepší knihy roku 2018
  • eReading
  • Palmknihy
  • Rozhovory s autory
    • A. J. Finn
    • Agnes Martin-Lugand
    • Alexander Stainforth
    • Camilla Läckberg
    • Franziska Stalmann
    • Helene Turstenová
    • Jeroen Windmeijer
    • Katarína Gillerová
    • Mandy Baggot
  • Naši recenzenti
    • Anastasja Višťalová
    • Hana Raabová
    • Jana Vavrečková
    • Josef Němec
    • Kateřina Dušáková
    • Kateřina Miklíková
    • Lucie Kalendová
    • Marie Valášková
    • Matouš Čihák
    • Michal Dočkal
    • Petr Pilař
    • Tereza Jílková
    • Tomáš Králíček
    • Petra Heřmanská
    • Zuzana Malá

Nejnovější komentáře

  • Michal Dočkal: Boj se zkorumpovanými policisty
  • Dana Goliášová: Boj se zkorumpovanými policisty
  • Klaudie: Strach, vina a nedůvěra
  • Dana Goliášová: Strach, vina a nedůvěra
  • Dana Goliášová: Barbara Woodová – Vzdálená řeka

Archivy

  • Prosinec 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červenec 2019
  • Červen 2019
  • Květen 2019
  • Duben 2019
  • Březen 2019
  • Únor 2019
  • Leden 2019
  • Prosinec 2018
  • Listopad 2018
  • Říjen 2018
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Červenec 2018
  • Červen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018
  • Únor 2018
  • Srpen 2017
  • Červenec 2017
  • Červen 2017
  • Květen 2017
  • Duben 2017
  • Březen 2017
  • Únor 2017
  • Leden 2017
  • Prosinec 2016
  • Listopad 2016
  • Říjen 2016
  • Září 2016
  • Srpen 2016
  • Červenec 2016
  • Červen 2016
  • Květen 2016
  • Duben 2016
  • Březen 2016
  • Únor 2016
  • Leden 2016
  • Prosinec 2015
  • Listopad 2015
  • Říjen 2015
  • Září 2015
  • Srpen 2015
  • Červenec 2015
  • Červen 2015
  • Květen 2015
  • Duben 2015
  • Březen 2015
  • Únor 2015
  • Leden 2015
  • Listopad 2014
  • Září 2014
  • Srpen 2014
  • Červenec 2014
  • Červen 2014
  • Květen 2014
  • Duben 2014
  • Březen 2014
  • Únor 2014
  • Leden 2014
  • Prosinec 2013
  • Listopad 2013
  • Říjen 2013
  • Září 2013
  • Srpen 2013
  • Červenec 2013
  • Červen 2013
  • Květen 2013
  • Duben 2013
  • Březen 2013
  • Leden 2013
  • Únor 2011
  • Prosinec 2010
  • Srpen 2010
  • Červen 2010
  • Květen 2010
  • Duben 2010
  • Březen 2010
  • Únor 2010
  • Leden 2010
  • Prosinec 2009
  • Listopad 2009
  • Říjen 2009
  • Září 2009
  • Srpen 2009
  • Červenec 2009
  • Červen 2009
  • Květen 2009

Základní informace

  • Přihlásit se
  • Zdroj kanálů (příspěvky)
  • Kanál komentářů
  • Česká lokalizace
©2025 Knihaha | WordPress Theme by Superb Themes